+31(0)344-845268

Wateroverlast een uitdaging voor veel gemeentes

Wateroverlast een uitdaging voor veel gemeentes

De afgelopen maanden hebben we in Nederland te maken gehad met veel regenval. Onze hoveniers merkten al op dat ten opzichte van de voorgaande jaren, de regen in aanzienlijk langere aaneengesloten periodes viel. Deze langdurige regenvallen zijn geen uitzondering: experts voorspellen dat deze intensivering van de regenval zich de komende jaren voort zal zetten.

De nadelen hiervan zijn dan ook al in veel gemeenten merkbaar. Doordat de regen in langere aaneengesloten periodes valt, krijgt het water onvoldoende tijd om weg te lopen. Dit resulteert in waterplassen, overstromingen en andere ongemakken in buitenruimtes, wat de kwaliteit van het buitenleven beïnvloed.

Een aantal gemeentes anticipeert hier proactief op door middel van het realiseren van duurzame afvoersystemen en andere groene oplossingen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om wateroverlast te voorkomen en aan te pakken. Groene daken, regenwateropvangsystemen, en het vergroenen van verharde oppervlakken zijn slechts enkele voorbeelden van oplossingen.

Daarnaast krijgt waterbeheer een steeds belangrijke rol bij gemeentes in de ontwikkeling van buitenruimtes. Het afgelopen jaar hebben wij dan ook voor de Gemeente Amsterdam een mooi project uitgevoerd in dit kader, genaamd: Rainproof Amsterdam. Hier zie je een filmpje van dit project: https://fb.watch/omSEZxIQzK/

Wil je aan de slag met de wateroverlast in jouw gemeente of dit voorkomen? Het is belangrijk je hierin goed te adviseren. Soms kan het toepassen van een waterdoorlatende verharding namelijk een tegengesteld effect hebben op de buitenruimte vanwege de huidige grondslag of gebiedseigen omstandigheden.

Benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn om de wateroverlast in jouw gemeente te voorkomen of op te lossen? Hierover gaan we graag in gesprek.